Systema Training

Systema Training


SAFE DEFENSE SYSTEMA Training

Training: Dinsdag avond van 20:00 tot 21:30 uur
(deur open vanaf 19:45 uur).

* SAFE DEFENSE SYSTEMA groepslessen zijn nog niet opgestart *
* U kunt wel gebruik maken van een privéles*

Bij SAFE Defense Systema, beoefenen wij o.a. het Combat Sambo Systeem.
Systema (Russisch: Система; Sistema) is een Russische vechtkunst. Het is geen sport. Er zijn geen verboden technieken, alles is toegestaan en het kent geen competitie of een bandensysteem zoals bij karate, jiu-jitsu, judo of aikido. Er zijn algemene principes waarmee de beoefenaar van systema leert op een aanval te reageren.

Wij maken een combinatie van verschillende systema stylen zoals:

 • Combat Sambo
 • Izvor
 • Skobar
 • Homo Ludens
 • Mikhail Ryabko
 • Vladimir Vasiliev

Uitgangspunt van systema is dat het ten eerste goed moet zijn voor je lichaam en geest. Alleen wanneer wij de beschikking hebben over een gezond lichaam en een stabiele geest, zijn we ook daadwerkelijk in staat ons weerbaar op te stellen.

Principes van systema:
De kern van systema kan worden samengevat in de volgende vier begrippen.

 • De ademhaling is belangrijk voor een goede zuurstofvoorziening, maar kan ook gebruikt worden voor een kiai bij atemi. Juist in stress situaties is een goede ademhaling essentieel om ontspannen te blijven.
 • Beweging is de eerste vorm van zelfverdediging, een trap ontwijken is beter dan incasseren. Zo veel mogelijk mobiel zijn is het credo. Als het mogelijk is ren je zo hard mogelijk weg.
 • Structuur is de derde pijler.Hiermee wordt de houding van een persoon bedoeld, de verdediging is gericht op het laten instorten ervan. Een hand tegen de kin brengt iemand veel sneller uit balans dan een reeks schoppen/slagen. Een vinger breken kan ook meteen een einde aan een gevecht maken.
 • Ontspannen is de vierde pijler,veel technieken die op je uitgevoerd worden, worden een stuk minder effectief als je ze zacht ontvangt. Dronken mensen doen dit vanwege de invloed van de alcohol vanzelf, de kunst is om dit in normale staat ook te kunnen.Slow training:
  De vierde pijler ontspannen maakt niet dat systema niet efficiënt is, het credo is dan ook: zacht ontvangen en hard geven. Veel technieken uit karate, jiu-jitsu, judo en aikido zijn te gebruiken in systema zolang ze op de systema-manier worden toegepast. Niemand schrijft voor hoe een techniek moet worden uitgevoerd, het is aan de beoefenaar zelf om voor de beste manier te vinden. Trainingen kunnen er ‘soft’ uitzien omdat veel in slow motion geoefend wordt, maar in de praktijk gaat het gewoon op volle snelheid. Afhankelijk van je niveau kun je de snelheid langzaam naar full speed brengen. Veel technieken zijn dermate efficiënt dat ze sowieso beter langzaam uitgevoerd kunnen worden. Er zijn geen verboden technieken.

Trainingsvorm:
Verwarrend kan zijn dat je in filmpjes op het internet bijna alleen slow motion systema ziet en mensen die relatief makkelijk op de grond vallen. Dit heeft een heel praktisch reden: met full power uitgevoerd is de kans groot dat je het trainingsuur geblesseerd verlaat. Maar gecontroleerd kan er hard op elkaars lichaam geslagen, wurgingen uitgevoerd, klemmen gezet worden om je te laten wennen aan de stress die dit met zich meebrengt.

Ook is vrij sparren een essentieel onderdeel van systema, staand of in een grondgevecht. Low kicks, een knie naar het hoofd, high kicks, zolang je het beheerst uit kunt voeren is het prima. In het gezicht slaan, op de oren, in oogholtes drukken of vingers verbuigen, niets is verboden. Vrij sparren kan dus alleen als je in staat bent het lichaam van de ander en van jezelf te beschermen voor ernstige blessures.

Zelfverdediging:
Systema is voor beginners en gevorderden geschikt om effectieve zelfverdediging te leren. Dit wordt natuurlijk van elke vechtsport beweerd, maar systema kenmerkt zich door het aanleren van een persoonlijke stijl. Er wordt gewerkt met algemene principes, en er worden geen technieken aangeleerd, die zal de beoefenaar zelf ontwikkelen.

Er wordt dus niet getraind voor examens, of kata’s. Beginners voelen zich snel op hun gemak tussen mensen die al een stuk langer meetrainen, door de afwezigheid van een duidelijk hiërachie. Qua conditie: als je zorgt voor een goede basisconditie (op wat voor manier dan ook) bouw je deze uit door veel grondgevechten e.d. te doen.

De attitude naar de omgeving is ook anders dan bij een aantal andere vechtsporten.Een zwarte band heeft bijvoorbeeld status, en beoefenaar krijgt naarmate hij verder komt ook een ‘ego-boost’. In systema is het juist de bedoeling dat je de tegenstander de indruk geeft dat je hem onderlegen bent en jij er volkomen onverwacht er een einde aan maakt. Niet opvallen is het credo, laat de aanvaller in de waan dat hij aan het winnen is. Je staat dus niet in een karatehouding klaar, eerder alsof je niet helemaal snapt waar het allemaal over gaat en ook niet echt geïnteresseerd bent. Als hij door zou hebben dat je jezelf kunt verdedigen zal hij op zijn qui vive zijn (of eerder een mes trekken).

Door vechtsport-experts wordt systema de vechtsportontdekking van de eeuw genoemd.

 • Systema is echter geen vechtsport:
 • Systema kent geen wedstrijden of rangen, zoals judo of karate.
 • Systema is een methode puur gericht het verbeteren dan wel vergroten van de drie pijlers: weerbaarheid, gezondheid en persoonsontwikkeling.
Kortom:
 • Is een zeer effectief weerbaarheid c.q. zelfverdedigingssysteem.
 • Leert ons goed om te gaan met stressvolle en bedreigende situaties.
 • Is zeer goed voor het opbouwen en onderhouden van een uitstekende lichamelijke en geestelijke conditie.
 • Verbetert uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Prijslijst

 • 1 Proefles:         GRATIS
 • 1 Losse les:        € 10.00

SYSTEMA INSTRUCTEUR

Door meerdere stylen van systema te combineren met andere martial arts en zijn jaren lange praktijkervaring, is Fred uitgegroeid tot een expert in “de psychologie van confrontatie “.

Fred is een officieel erkend en gecertificeerd Systema Russian Martial art & Combat Instructor Level 3 – Combat Sambo Systeem – Ballistic System  door Val Riazanov en Jan Bloem.

Fred is de oprichter van SAFE Defense Systema.

Hij trainde met bekende Russische Systema-experts zoals Val Riazanov, Jan Bloem, Josafath Hererra, Kwan Lee, Zettler Twins, Alexander Costic, Dimitry Kakimov, Raymond van Kammen, Irbis Wieffering en Micha Krudev. Veel ervaringen die hij zelf heeft opgedaan en middels opleidingen, seminars en trainingen neemt hij mee in zijn ontwikkelingen. Verzorgt instructie in allerlei vormen van krijgskunsten en instructie aan beroepsgroepen en particulieren die met agressie en geweld te maken kunnen krijgen.

Official Certification

SAFE Defense Systema is een officieel erkend en gecertificeerd Systema Russian Martial Art & Combat School door Val Riazanov en Jan Bloem.  

     

 

 

 

 

 Systema Combat Sambo System:

Sambo (Russisch: самбо) is een van origine Russische vechtsport die valt te omschrijven als een Russische vorm van judo, waarbij in de variant combat-sambo stoten en trappen zijn toegestaan. ‘Sambo’ is een acroniem van de Russische zin ‘SAMooborona Bez Oroezjia’ (САМооборона Без Оружия) die zelfverdediging zonder wapens betekent. De vroegere Sovjet-Unie bestond uit vijftien republieken met elk een eigen stijl van worstelen. Sambo komt hier als samengestelde stijl uit voort. Eerst onder de namen SAM en SAMOZ, later onder de officieel erkende naam sambo. Er bestaat in deze sport geen rangschikking in banden. In het combat-sambo is vastpakken, slaan, werpen, verschillende grepen, trappen en grondgevechten aangaan met tegenstanders toegestaan. Deze variant ontstond in de jaren dertig van de 20e eeuw als de exclusieve methode van onder meer de Spetsnaz en de KGB. Later werd het een wedstrijdsport.

Val Riazanov:

Val Rjazanov, voormalige KGB en Russische Special Forces lid, introduceert de Ballistic Striking Element van de Rjasanov Combat System ™. Ballistic Striking, die concepten uit Russische Combat Samba en Judo met de Russische Martial Art bekend als Systema combineert, biedt technieken die helpen de gemiddelde persoon snel en effectief om te gaan met de onaangename elementen van het zelf en bescherming van het gezin. Door zijn KGB, Special Forces en Martial Arts Training in het Russisch Combat Sambo, Judo en Systema.

BLIJF OP DE HOOGTE

VAN ONZE GEVARIEERDE WORKOUTS OM HET BESTE UIT JEZELF TE HALEN!